تنوعی از چالش‌های فناورانه در جزیره فضای مجازی


[ شناسه خبر: 1247 ] [ منتشرشده درتاریخ : ۰۱ اسفند ۱۴۰۳ ساعت ۱۳:۰۶ ] دسته:
جزیره فضای مجازی نمایشگاه زاینده‌نور با چندین چالش فناورانه از جمله فرکانس برتر، دام رسانه، واقعیت در واقعیت و غیره، سواد رسانه و دیدگاه بازدیدکنندگان از این نمایشگاه را نسبت به فضای مجازی به چالش می‌کشد و ایشان را حیرت‌زده می‌کند.

«نمایشگاه زاینده‌نور» به مناسبت چهل‌وششمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی ایران با تنوعی از دستاوردهای انقلاب اسلامی ایران در مصلی امام خمینی -رحمة الله علیه- اصفهان با فضاسازی حرفه‌ای برپا شده است.

در میانه این نمایشگاه که در موضوعات مختلف افتخارات انقلاب اسلامی را به نمایش کشیده است، مجموعه‌ای وجود دارد از جنس فضای حقیقی نوین که آن را فضای مجازی نیز می‌نامند. جزیره فضای مجازی یکی از جذاب‌ترین بخش‌های نمایشگاه زاینده‌نور است.

در این جزیره بازدیدکنندگان با چالش‌های مختلف فناوری مواجه می‌شوند. چالش فرکانس برتر، چالش واقعیت در واقعیت، چالش معمای رسانه، چالش هوش مصنوعی، کافه رسانه و مواردی از این دست.

فرکانس برتر در اتاقکی نیمه آگوستیک یا یک متخصص رشته صدابرداری فرصتی را فراهم آورده است تا بازدیدکنندگان به صورت حرفه‌ای کیفیت صدا و توانایی کلام خود را برای بکارگیری در رشته‌های تخصصی این حوزه مانند گویندگی، تولید پادکست، نریشن، دوبلوری و از این قبیل بسنجند.

البته در این چالش برای استعدادهای شناسایی شده ضمن دعوت به همکاری، راهنمایی‌های لازم در صورت نیاز برای بهبود کیفیت صدا و کلام صورت می‌گیرد.

واقعیت در واقعیت چالش دیگری در جزیره فضای مجازی نمایشگاه زاینده‌نور است که با تکیه بر فناوری VR که به آن واقعیت مجازی نیز می‌گویند بازدیدکنندگان را به تعجب وامی‌دارد.

حسین ساعدی مسئول این بخش در گفتگو با خبرنگار صاحب نیوز بیان کرد: این طرح محصول اتاق فکری بود که تلاش داشت روشی را پیدا کند تا به جامعه‌ای که گمان می‌کند فضای مجازی تنها یک وهم و خیال است ثابت کند فضای مجازی بیش از این حرف‌ها در زندگی‌ها اثرگذار است.

وی اظهار کرد: به دنبال این موضوع ما برآن شدیم تا به وسیله عینک‌های VR فضایی را برای بازدیدکننده به وجود آوریم که وی را وادار به واکنش حرکتی جسمانی نسبت به چیزی کند که در واقعیت وجود ندارد تا نشان دهیم فضای مجازی ممکن است چنان تأثیری بر روی ذهن انسان‌ها بگذارد که یک چیز غیرواقعی را کاملاً حقیقی تصور کنند و حتی نسبت به آن واکنش نشان دهند.

این فعال حوزه فضای مجازی و تولید محتوا گفت: اکنون در جزیره فضای مجازی بازدیدکنندگان از جزیره فضای مجازی با افرادی روبرو می‌شوند که تنها یک عینک بر روی چشم خود زده‌اند و بر روی زمین مسطح و محکم قدم برمی‌دارند ولی حرکات دست و پای آن‌ها به گونه‌ای است که گویی بر روی یک لغزشگاه مرتفعی ایستاده‌اند. آن‌ها بدین ترتیب متوجه می‌شوند فضای مجازی چقدر می‌تواند وهم‌انگیز باشد.

چالش معمای رسانه، راهی برای اثبات بی‌دفاع بودن انسان‌ها در برابر تکنیک‌های القای مفاهیم در رسانه و فضای مجازی است. این چالش با طراحی یک سؤال مقابل چشم بازدیدکنندگان نشان می‌دهد، بسیاری از ما انسان‌ها گمان می‌کنیم سواد رسانه لازم برای مقاومت در برابر تکنیک‌های تهاجمی فضای مجازی را داریم ولی این گونه نیست.

اغلب بازدیدکنندگان از این بخش، نتوانستند خود را از دام رسانه‌ای که این چالش برای آن‌ها پهن کرده بود، بگریزند و در آن گرفتار شدند. این مسأله نیاز جامعه به آموزش سواد رسانه و آشنایی با تکنیک‌های القای رسانه‌ای را هم برای عموم مردم و هم برای دست‌اندرکاران یادآور می‌شود.

سواد رسانه یکی از مهمترین اهداف منظور شده برای جزیره فضای مجازی است که کافه رسانه با میزهایی نظیر میز مشاوره تخصصی و یا میز بازی به آن پرداخته است.

امنیت در فضای رسانه، تربیت رسانه‌ای، هوش مصنوعی، واکسیناسیون رسانه‌ای، بازی‌های رایانه‌ای، تولید محتوای فضای مجازی و از این قبیل موضوعاتی است که در کافه رسانه مطرح می‌شود.

کافه رسانه شما را مهمان یک نوشیدنی با طعم سواد رسانه می‌کند و در فضای گرم و دلچسبی که با نورپردازی‌ها و طراحی زیبا فراهم شده است، مفاهیم مورد نیاز در حوزه رسانه و فضای مجازی را یاداور می‌شود. البته در مدت کوتاه یک بازدید نمی‌توان دایرة المعارف سواد رسانه را به مخاطب آموزش داد ولی می‌توان تلنگری به او زد که همواره هنگام استفاده از فضای مجازی و رسانه متوجه باشد چه آسیب‌هایی او را تهدید می‌کند و در عین با این ابزار چه فرصت‌هایی را در دست دارد.

غرفه فعالان رسانه‌ای شهر درچه از دیگر بخش‌های جزیره فضای مجازی است که با محصولاتی در حوزه هوش مصنوعی، آموزش تولید محتوا و آموزش سواد رسانه به این نمایشگاه آمده است.

بازی و نقاشی، مشاوره تخصصی، نمایش فیلم و مستند، معرفی کتاب و ارائه پوستری شیوه‌های ارائه مورد استفاده توسط این گروه رسانه‌ای برای ارائه مفاهیم خود از جنس فضای مجازی است.

امین صادقی، مسئول این غرفه، در گفتگو با خبرنگار صاحب نیوز ضمن بیان تجربیان این مجموعه در حوزه‌های ذکر شده، عنوان کرد: این گروه موفق شده است تاکنون برای 100 هزار نفر آموزش سواد رسانه برگزار کند و در حوزه تولید محتوا دو هزار محتوای اثرگذار فاخر تولید کند.

وی گفت: در درچه هم‌اکنون 500 نفر آموزش حرفه‌ای تولید محتوا و 2000 نفر آموزش هوش مصنوعی دیده‌اند تا جایی که بسیاری از این افراد خود به مربیان این حوزه تبدیل شده و با هوش مصنوعی تولیدات خوبی دارند.

در غرفه دیگر جزیره فضای مجازی گروهی دیگر از فعالان رسانه‌ای استان اصفهان به معرفی ایده خود مشغول هستند. آن‌ها بر روی تجاری‌سازی محصولات رسانه‌ای و تولیدی فضای مجازی کار کرده‌اند و توانسته‌اند سهمی هر چند جزئی در چرخش مالی انبوه این فضا به دست آورند. راهنمایی‌های این غرفه برای کسانی که تمایل به کار حرفه‌ای‌تر در فضای مجازی دارند بسیار راهگشا است.